Идентификация



ПРОЕКТ ПЪТУВАЩА АКАДЕМИЯ “АРТИСТИ ЗА ДЕЦА” 2015 СТАРТИРА В ПАНАГЮРИЩЕ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Нов общински проект Пътуваща Академия “АРТИСТИ ЗА ДЕЦА” стартира в Панагюрище  на 14 март 2015 година. Проектът е с продължителност три месеца /до 13 юни/ и цели да популяризира и създаде устойчивост на иновационен модел за работа с деца и младежи в неравностойно положение, чрез прилагане на творчески подходи интегриращи изпълнителски и визуални изкуства.

Пътуваща Академия “АРТИСТИ ЗА ДЕЦА” е инициатива на Фондация „Ден Гри”, стартирала през 2002 година с превърналият се в традиция проект „Лятна театрална академия за деца в риск – с. Широка Лъка”. От 2011 година ежегодно фондацията, развива дейности  по международната програма “Артисти за деца” в Кения и България. В ателиетата и курсовете на програмата до момента са се обучавали над 800 деца от България от над 10 домове и детски институции, 1300 деца от Кения, 80 артисти от Европа, САЩ и Кения, както и над 25 социални работници от страната.

В Панагюрище проектът се реализира в сътрудничество и с подкрепата от Община Панагюрище и при изпълнението му са включени деца и младежи от партниращите организации: Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Център за настаняване от семеен тип „Павел Бобеков“, Основно училище „Проф. Марин Дринов“ и Обединен детски комплекс – Панагюрище.

Програмата на проекта включва директна творческа работа на артисти с деца и младежи в ателиета по музика, куклен театър и визуални изкуства и ще предложи обучителни семинари за професионалисти в сферата на социалните услуги и образованието. Проектът ще приключи с публично представяне на резултатите от тримесечната програма  под формата на театрален спектакъл “Африкански приказки”. Готовият спектакъл ще гостува през юли на Тринадесетия Детски Приказен Фестивал за деца в неравностойно положение в с. Широка Лъка.

През 2015 година проектът Пътуваща Академия „АРТИСТИ ЗА ДЕЦА“ за първи път се реализира на територията на общините Панагюрище и Брацигово. В средата на юни се очакват фестивални дни на детското и младежкото изкуство в двата града с участието на над 400 деца в Панагюрище и над 200 деца в Брацигово.

Уникалността на програмата се състои в предлагания интегрален подход за работа с деца, чрез средствата на изкуството, ползващ  интер-дисциплинарни модели, които комбинират изкуство-терaпията и чисто игровия модел на общуване и завършват със създаване на театрално представление. Основната цел е с помощта на изразните средства на театъра да се провокира и освободи присъщият на всяко дете естествен ентусиазъм към изкуство и да се допринесе за изграждането на трайни социални умения и възпитание в толерантност, креативност и дисциплина. Чрез средствата на изкуството се осигурява възможност децата да открият собственият си талант и значимост, да развият любопитство и толерантност към другия/различния, да разширят своя социален и културен контекст чрез творческа изява и проучване, и да развият усет за красотата във всичките и форми.


Ръководител на програмата и главен супервизор на проекта е българският театрален режисьор Елена Панайотова, а водещ на Пътуваща Академия “Артисти за деца” – град Панагюрище е актрисата Росица Гущерова в екип с куклената актриса Маргарита Петрова, сценографа Здравка Кантарева и арт-терапевта Виктор Велчев. В края на проекта се очаква към екипа да се присъединят хореографът Вероника Петрова и актрисата Мая Бежанска.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд "Матей Радев" - Великобритания.

Следваща среща на артистите с децата от Панагюрище ще се проведе на 28 и 29 март 2015 година.

Последно променен на Сряда, 18 Март 2015 15:59