Идентификация



Панагюрище тържествено отбеляза 137 години Свободна България Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес Панагюрище отбеляза тържествено 137 години от Освобождението на България от османско владичество.


Точно в 10:00 часа кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на историческия площад „20-ти април“ и поднесе цветя пред паметника на Георги Бенковски.

Минути след това празничното шествие, начело с Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха кметът Белишки, неговият заместник Галина Матанова, зам.-областният управител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет - Панагюрище Станимир Велчев, общински съветници и стотици жители и гости на града, се отправи към Храм „Свети Георги Победоносец“, където бе отслужен Благодарствен молебен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов, отец Стоян, предстоятел на църквата "Св. Георги" и отец Петър, предстоятел на църквата "Св. Троица" в село Поибрене. В знак на признателност бяха поднесени цветя пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.


От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към  паметника на генерал Дандевил, където кметът на община Панагюрище г-н  Белишки произнесе слово по случай националния празник.


„Националният празник е ден на тържественост. Но в същото време той е и ден за  размисъл. Трети март днес отново напомня заветното слово на Апостола, дръзновението на Априлци, героизма на Панагюрище, Батак, на Вола, Плевен и Стара Загора. Трети март днес пита дали е достатъчно широко и чисто сърцето на всеки един от нас, за да поеме саможертвата на предците ни. Трети март днес пита какво означава свободата.“ – каза в обръщението си кметът на общината.


Ангел Вранчев от Регионален клуб „Традиция” припомни част от обръщението на генерал Дандевил към войската.


Ученици от клуб „Родолюбие“ при Обединен детски комплекс – Панагюрище, с ръководител Иванка Тодева представиха кратка литературна програма.


След едноминутното мълчание венци и цветя на признателност бяха поднесени от кмета на община Панагюрище, от председателя на Общински съвет, от заместник областния управител на Областна администрация Пазарджик, от политически партии, институции, организации, училища, предприятия и признателни граждани.


Тържественото отбелязване в Панагюрище на 137-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество завърши с празнични салюти на представителите на Регионален клуб „Традиция”.

Последно променен на Вторник, 03 Март 2015 22:34