Идентификация



На Сирни заговезни Рогач, Джумал и кукери гониха злото в три населени места на община Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Вчера /22 февруари 2015 година/ в селата Бъта, Попинци и Елшица се проведоха традиционните за сезона кукерски игри.


На Сирни заговезни в село Бъта се разигра кукерския обичай Рогач. Празникът бе открит в двора на училището от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, а кметът на населеното място Георги Александров приветства жителите и гостите на селото.


Часове по-късно в центъра на село Попинци се срещнаха двата Джумала – обикаляли къщите и гонили злите сили, единият от източния, а другият от западния край на селото.

Около традиционната за Попинци на Сирни заговезни въртяжка се изви емблематичното хоро „Прала Начка“. Кметът на общината Никола Белишки поздрави жителите и гостите на селото, като пожела годината да е плодородна и успешна за всички.


В село Елшица злото бе изгонено с кукерско шествие, с традиционните тежки костюми от козя кожа, огромни страшни маски и големи звънци-чанове.


Празникът и в трите села продължи с хора и народно веселие. Освен кметът на община Панагюрище, гости на празниците в населените места бяха и общинските съветници Томи Наплатанов, Георги Георгиев, Венелин Петров и Пенка Пиперкова.