Идентификация



След Оборище кукери и в Бъта, Попинци и Елшица ще гонят злите сили Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

По стар обичай в периода между Месни и Сирни заговезни в много населени места в България се разиграват кукери. Обредни ритуали от рогачи или джумали се извършват и в повечето от населените места на община Панагюрище. Кукерските игри целят, чрез специални магически танци и страшни маски, да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанската година.

Традиционното отбелязване на Рогачов ден в село Оборище се проведе на 15 февруари 2015 година /на Месни заговезни/. Празникът бе организиран от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1912“, село Оборище и кукерска група „Рогач“ към читалището, с ръководител Иван Караатанасов.

На Сирни заговезни три джумала ще гонят злите сили – в селата Бъта, Попинци и Елшица. В двора на училището в село Бъта от 10:30 часа ще се разиграе обичая „Рогач”. От 12:30 часа на площада в село Попинци ще се проведат "Пролетни игри около въртяжката". Кукерски игри и народно веселие ще има на площада в село Елшица от 13:00 часа.