Клуб Млади възрожденци – Панагюрище на национална среща в София Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Членове на клубовете "Млади възрожденци" и "Родолюбие",

литературна програма, посветена на 142 години от гибелта на Васил Левски

/19 февруари 2015 година, Театър Дом-паметник, Панагюрище/

Девойките и младежите от клуб „Млади възрожденци“ към Обединен детски комплекс – Панагюрище ще вземат участие в Национална среща на клубовете „Млади възрожденци“, която ще се състои на 21 февруари в София.

Срещата се организира от Общобългарски комитет „Васил Левски“  и е под патронажа на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова. Около 150 ученици от цялата страна ще се включат в събитието. Те ще бъдат приветствани от вицепрезидента на България и от председателя на Общобългарски комитет „Васил Левски“ г-н Васил Василев. Освен с цел запознанство и обмяна на опит, срещата се организира и за да могат членовете на клубовете „Млади възрожденци“ да се запознаят с изтъкнати българи и тяхното дело.

Клубовете “Млади възрожденци” са независима патриотична обществена организация на ученици с доброволно членство. Те се организират в училищата на територията на Република България и в българските училища извън страната. Основната им цел е утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред учениците и съхраняване на българската идентичност и облик в Европейския съюз. Клубовете поддържат и развиват интереса на децата към българската история, литература и култура, както и към социалните дейности и спорта. Те работят в тясно сътрудничество с Общинските комитети “Васил Левски” по населени места и са под методическото ръководство на Общобългарския комитет “Васил Левски”.

Панагюрският клуб бе основан в Деня на народните будители през 2014 година, като част от събитията посветени на празника. Той е един от първите в страната. Членовете на клуба са 13 на брой, на възраст от седми до дванадесети клас от всички училища в Панагюрище.

На тази дата се състоя и срещата на част от членовете на Сдружение на възрожденските градове и общности „Възраждане за 21 век“, на която специален гост бе вицепрезидентът Маргарита Попова. На 1 ноември 2014 година кметът на община Панагюрище и председател на Сдружението г-н Никола Белишки прие за свой Етичния кодекс на поведение и народна работа, съставен само от заветите на Апостола на свободата и го подписа от свое име и от името на общинското ръководство.