Отбелязваме 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес отбелязваме 142 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Паметта на Апостола ще бъде почетена в Панагюрище с Панихида, която ще бъде отслужена от 16:30 часа в църквата „Света Богородица”. По-късно – от  17:30 часа в камерна зала на Театър Дом - паметник, възпитаници от Обединен детски комплекс – Панагюрище ще представят литературна програма „Аз съм посветил себе си на Отечеството си…”. Директорът на Исторически музей - Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов ще произнесе кратко слово за Васил Левски.  Ще бъде представена и презентация за делото на Дякона в Панагюрище, която е изготвена от екипа на музея.

„Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си“. Така пише Васил Левски /Васил Иванов Кунчев/ - идеологът и организаторът  на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и Българския революционен централен комитет /БРЦК/ в едно свое писмо до Панайот Хитов през април 1868 година.

И той печели за цял народ, защото създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 година.

И той губи себе си - преди 142 години Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, след като на 26 декември 1872 година е бил предаден и  заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Геройската гибел за Васил Левски идва на 6/18 февруари 1873 година, още не навършил 36 години и само пет години преди да се сбъдне неговото верую за „Чиста и Свята република“.

Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.

Последно променен на Четвъртък, 19 Февруари 2015 12:50