Идентификация



Кукерската група от село Оборище с два златни медала от Международния фестивал на маскарадните игри в Перник Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Кукерската група „Рогач“ и Групата за автентичен фолклор при Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий-1912" - село Оборище, взеха участие на 31 януари в ХХIV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва`2015“ в град Перник и се завърнаха с два златни медала - за най-атрактивна кукерска игра и за разиграване на обичая „кукерска сватба“.


Самодейците участваха на двете сцени на фестивала. На първа сцена те показаха традициите в  село Оборище „Разиграване на Рогача“ и „Палене на рукли“, като за финал от черешово топче излетяха гълъбите на мира. На втора сцена представиха персонажи от мечанска сватба - булка, младоженец, свекър, свекърва, кум, кума и девер.


Зад успеха на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“ – Оборище, стоят и самодейците от Групата за автентичен фолклор, и най-вече участниците от Кукерска група „Рогач“, които не само с желание пресъздават традиционните за маскарадната ни обредност персонажи и обичаи, но и сами подготвят своите костюми и идейно дообогатяват ритуалите.


Участниците от село Оборище във фестивала „Сурва`2015“ бяха подкрепени в шествието си лично от кмета на Кметството г-н Милко Ангелов.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който по традиция се провежда в град Перник, е най-голямото в България и на Балканите събитие на традиционни народни игри и обичаи с маски. Тази година в него взеха участие около 5000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България, както и гости от Европа, Азия и Африка.