45-годишния си юбилей отбеляза библиотеката в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Екипът на ОБ "Стоян Дринов" - Панагюрище

Общинска библиотека „Стоян Дринов“ – Панагюрище отбеляза вчера /30 януари 2014 година/ своя двоен празник - 155 години от началото на библиотечното дело в Панагюрище /през 1860 година учителят Никола Харитонов тържествено обявява достъпа на гражданството до основаната от него училищна библиотека/ и 45 години от откриване на новата сграда /на 31 януари 1970 година/. Тържеството се състоя в Читалнята за възрастни в сградата на библиотеката.

Официални гости на събитието бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Станимир Велчев и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на общината г-жа Галина Матанова, която отправи сърдечен поздрав към екипа на общинската библиотека.


Сред присъстващите бяха и г-жа Тинка Юрукова, благодарение на която панагюрци имат собствена библиотека, и г-жа Мария Бегова – „духовната“, от която са се учили всички библиотекари.


Начало на тържеството даде главният библиотекар г-н Стефан Рапонджиев. Той  представи новостите от последните години в библиотеката, а г-жа Мария Карамаринова презентира развитието на библиотечното дело и библиотеката в града от далечната 1860 година до наши дни. По-късно тя официално представи и сайта на библиотеката , който е с адрес http://libpanagyurishte.com/. В него може да се открие информация за историята на библиотеката, нейния патрон Стоян Дринов с публикувани биография, библиография и снимки. В сайта могат да се ползват онлайн каталозите за справка за налична литература, както и своден каталог на книгите, постъпили в читалищните библиотеки на община Панагюрище.

Специален музикален поздрав към присъстващите отправи г-н Андрея Манев -ръководител на Духов оркестър „Делчо Радивчив“ при Народно читалище „Виделина – 1865“, град Панагюрище.