НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ КУКЕРИ ГОНИХА ЗЛИ СИЛИ В БЪТА, ЕЛШИЦА И ПОПИНЦИ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


И тази година в Бъта, Попинци и Елшица спазиха традицията и проведоха традиционните кукерски и маскарадни игри.

На Сирни Заговезни, в двора на училището в село Бъта, по традиция се разиграха обичаят „Рогач“, маскарадни и кукерски игри, с участието на самодейни състави при Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“, село Бъта и джумалите от кв. „Момина баня“ град Хисаря.


В село Елшица, на площада, се проведоха кукерски игри. Празникът беше изпъстрен с много музика, танци и веселие. За доброто настроение на жителите и гостите на селото се погрижи оркестър „Красен”, град Пазарджик.


На площада в село Попинци се проведоха кукерски игри „Джумал“. Обичаят „Пролетни игри около въртяжката“, който се практикува единствено в село Попинци, беше пресъздаден от танцьорите на ПФТС „Тангра“, към Сдружение „На орището“, с ръководител Мария Терзийска и самодейци от местното читалище.


Гост на празника и в трите панагюрски села беше кметът на община Панагюрище Никола Белишки.


Седмица преди това, на Месни Заговезни, в село Оборище бе разигран обичаят „Рогач“. Разиграването на обичая от кукерския състав при местното Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912” събра стотици жители и гости на площада в селото. В празника взеха участие Дервишката група при НЧ „Георги Бенковски-1900”, село Церово, с ръководител Димитър Влахов.

Последно променен на Понеделник, 11 Март 2019 12:59