В Панагюрище официално бе открит XIV Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Днес в Панагюрище започна XIV Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“.
„С течение на годините конкурсът се утвърди като едно място за изява на млади таланти, които живеят с онази сладка тръпка родолюбие, а то не е нищо повече от това, всеки по своему, тайничко и полека да обича България. През тези два дни тук ще бъдат изпяти много нови песни за България, както и вечните песни за Родината, в които ще се говори за свобода, приятелство, любов, за род и родина, за семейството, за най-ценните човешки ценности. Но най-важното е, всеки един от нас да може да усети живия пламък, оная искрица, която е посяла семето на бунта преди 142 години, и онази искрица, която е давала самочувствието и гордостта да се наричаме българи, за да я има България! Пожелавам на участниците да дадат всичко от себе си, да покажат най-доброто, и нека си тръгнат от тук с незабравими спомени и нови приятелства“.

С тези думи днес /21 април 2018 година/ кметът на община Панагюрище Никола Белишки откри XIV Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2018“.

Тържественото откриване на фестивала се състоя в голямата зала на Театър Дом-паметник.


На събитието присъстваха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова - председател на организационния комитет на фестивала, общински съветници, представители на образователни и културни институции, социални услуги и фирми.


В програмата по официалното откриване Габриела Шкодрева – възпитаничка на Школа „Евгений Зумпалов“ към ЦПЛР-Панагюрище и носител на наградата „Живият пламък“ на фестивала през 2017 година, изпълни песента „Къде си вярна ти, любов народна“.


Иван Зяпков и Карина Марчева изпълниха стихотворението „Аз съм българче“.


Песента на фестивала „Българийо, обичам те“ изпълни Глория Щрангова – възпитаничка на Школа „Евгений Зумпалов“ към ЦПЛР-Панагюрище с ръководител Нона Немигенчева.


Художествена програма представиха възпитаници на клубовете „Млади родолюбци“ и „Репортер“ към ЦПЛР-Панагюрище с ръководители Иванка Тодева и Красимира Василева.


Танц на песента „Райна Княгиня“ представиха танцьорите от Танцов състав „Панагюрско съкровище“ с хореограф Елеонора Найденова.

След официалното откриване на фестивала продължи конкурсната програма.


Изпълненията се оценяват от професионално жури в състав: доц. Етиен Леви – български певец и музикален педагог, преподавател към департамент „Музика“ в Нов български университет, консултант и вокален педагог в редица риалити формати; Красимир Гюлмезов – композитор, певец и инструменталист; Донна Бангьозова –успешната млада певица, носител на наградата „Живият пламък“ на фестивала „Родолюбие“ през 2007 година;  Дочка Кацарева – литератор, педагог, общественик, идеен основател на Национален фестивал „Родолюбие“.


Паралелно с  професионалното жури, изпълненията на участниците се оценяват и от детско жури в състав: Габриела Шкодрева и Габриела Калпакова.


По традиция, преди официалното откриване на фестивала, организатори и участници, водени от Мажоретен танцов състав „Елинор“ и Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, се включиха в Празнично шествие от централния площад „20-ти април“ до Вечния огън, където в знак на признателност към делото на героите от Април 1876-та бяха поднесени венци и цветя.


Организатори на XIV-ти Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2018“ са Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие-Панагюрище. Фестивалът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за 2017/2018 година. Посветен е на 140-та годишнина от Освобождението на България и 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

Конкурсната програма във втория ден на фестивала е с начален час 9:00 часа.