Община Панагюрище This website is created by Balkansys JsCo - Bulgaria. It is a customized version of our product: goCMS - Content Management System that has it all. Go to our website and see the Demo !
За Контакти
ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ
 
Панагюрище 4500,
пл. "20 Април" № 13
 
Главен експерт
"Връзки с обществеността"
+359 357 60082
 
 
Канцелария на кмет
+359 357 60041
факс: +359 357 63068
e-mail:
nbelishki@b-trust.org;
 
Горещ телефон
+359 357 63218  

Работно време на ОБА и
кметствата :

от 08:00ч. до 12:00ч.
от 13:00ч. до 17:00ч.

Работно време на
Център за услуги и
информация на гражданите

от 08:00ч. до 18:00 ч. без прекъсване
 
 
 
 
 
Последни новини и важни събития
Архив
Юбилейна изложба "100 години Олга Брадистилова" 
25.09.2009 00:00

 

 

Юбилейна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Олга Брадистилова

   На 1 октомври 2009 г. от 18 ч. в залите за временни експозиции на Националната художествена галерия бе открита юбилейна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на художничката Олга Брадистилова. Събитието предизвика огромен интерес сред панагюрци, живеещи в София, присъстваха и изявени представители на културните среди в столицата - много художници, изкуствоведи, почитатели на изобразителното изкуство. Кметът на общината Георги Гергинеков и заместник-директорът на Националната художествена галерия Бисера Йосифова откриха официално изложбата на Олга Брадистилова и взаимно си благодариха за ползотворното и ценно сътрудничество, за отличното партньорство. Впечатлена съм как панагюрци уважават, тачат и популяризират своите видни личности, доказателство за което е и тази изложба, изтъкна пред присъстващите Бисера Йосифова и подчерта заслугите на Общината за реализирането на идеята.  

Във връзка с юбилея на голямата българска художничка, която е с панагюрски корен, Община Панагюрище разработи и предложи на Министерството на културата проект, който получи одобрение. 11 хил. лева бяха отпуснати за реставрация и консервация на картини на Олга Брадистилова, които са част от фонда на Историческия музей в Панагюрище.  110 платна от творбите на Олга Брадистилова се съхраняват в панагюрския музей, подарени от брат й – Виктор Брадистилов.
Изложбата представя портрети, пейзажи и натюрморти, които същевременно са ретроспекция на част от развитието на българската живопис през 30-те, 40-те, 50-те и 60-те години на ХХ век. 68 картини в подредената юбилейна изложба са предоставени от Община Панагюрище и са притежание на Историческия музей в града. Творби са предоставени и от Старозагорската художествена галерия, от Софийска градска художествена галерия, от Културния институт при Министерство на външните работи, от роднини на художничката и от фонда на Националната художествена галерия. Уредник на изложбата е Румяна Василева.

Картините на Олга Брадистилова са високо оценявани от интелектуалните среди в Рим, където тя получава престижни отличия и е удостоена с академична степен. Творбите и са със специфична атмосфера и колорит, носещи чертите на италианската школа, и са емблематични за изкуството през 30-те и 40-те години на 20-и век. 
   Олга Брадистилова е родена на 3 октомври 1908 г. в гр. Стара Загора в семейството на видни възрожденци и интелектулаци. Родителите й са панагюрци. През 1929 г. завършва Художествената академия в София при проф. Стефан Иванов, а от 1934 до 1936 г. специализира в Рим при професорите Карло Севери и Амадео Боки. Контактите на художничката с представители на новосъздадената „римска школа” оказват трайно влияние върху нейното творчество. Олга Брадистилова се връща в България през 1936 г. и участва в редица общи художествени изложби, става член на Дружеството на независимите художници и открива първата си самостоятелна изложба. Между 1939 и 1941 г. тя отново е в Рим. С още шестима чуждестранни художници участва в обща изложба в Galleria di Roma, основно средище на „римската школа”. След Втората световна война Олга Брадистилова работи като свободен художник. Рисува поръчкови портрети, сред тях има и такива, станали емблематични за цяло поколение българи. През 70-те години на миналия век от родното място на родителите й, Панагюрище, получава поръчка да нарисува поредица от исторически портрети. Художничката не прекъсва връзките си и с Италия. Организира две самостоятелни изложби в Рим и Милано през 1964 г. и участва в международна изложба в Рим през 1969 г., за което е отличена със златен медал. През 1972 г. римската Международна академия „Тибортина” я удостоява със званието „академик”, което звание се смята за особено престижно и е присъждано на световноизвестни художници, между които Хуан Миро и Салвадор Дали. Брадистилова е носител на ордена „Златен Легион” за приноса си към изобразителното изкуство на Италия и на златен медал за поезия и изкуство „Анибал Каро”. В България художничката е отличена с орден „Кирил и Методи”, втора степен и почетен Диплом за заслуги към гр. Панагюрище. Олга Брадистилова умира на 21 септември 1981 г.  Нейното име е вписано в Стената на славата в Панагюрище.

 


Новината е посещавана 963 пъти

 25.09.2009
 
 
Събития
 
 
Най-четеното
Свободни работни места
Фирми
Стена на славата - бележити панагюрци
Баня
Търгове и конкурси
Профил на купувача
Местни данъци и такси
Медии
Полезна информация
Хотели
 
Последно обновяване 22.04.2019
© 2006 Община Панагюрище, Създадено от Balkansys