Община Панагюрище This website is created by Balkansys JsCo - Bulgaria. It is a customized version of our product: goCMS - Content Management System that has it all. Go to our website and see the Demo !
За Контакти
ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ
 
Панагюрище 4500,
пл. "20 Април" № 13
 
Главен експерт
"Връзки с обществеността"
+359 357 60082
 
 
Канцелария на кмет
+359 357 60041
факс: +359 357 63068
e-mail:
nbelishki@b-trust.org;
 
Горещ телефон
+359 357 63218  

Работно време на ОБА и
кметствата :

от 08:00ч. до 12:00ч.
от 13:00ч. до 17:00ч.

Работно време на
Център за услуги и
информация на гражданите

от 08:00ч. до 18:00 ч. без прекъсване
 
 
 
 
 
Кметства
Бъта Запази на диска  17.03.2009 

                                        С Е Л О    Б Ъ Т А

 

            Всяко селище има спецефична географска, икономическа и социална физиономия,  своя история - близка и далечна.        

    Върху общия национален фон с.Бъта с нищо не се отличава от хилядите други други села и паланки. Но за своите земляци то винаги е изглеждало по-приветливо, по-примамливо, защото те са създателите и свидетелите на национално-икономическото му развитие. Селището просто избуя от чернозема. Обновено и разхубавено опря гръб върху малкия приток на река Луда Яна, разцъфнало в полите на Същинска Средна гора. По-примамливо е  то не само със своята красота, с топлотата и уюта на родния дом, със спомените от детските години, но и с разказите за героичното минало, с много предания  и легенди, съхранявани в родовата памет. По красотата на с.Бъта и бътовското землище  въздишат не само бътовци.

    Селото е разположено в малка котловина с надморска височина 431м. Намира се на 37 км северно от гр.Пазарджик,  на 8 км южно от гр.Панагюрще, на изток граничи със с. Попинци, на запад със землището на с.Баня.

            Възникнало е като българско преди края на старобългарската епоха. В землището му са запазени девет надгробни могили от тракйско време и следи от старо рударство. При разкопки са намерени различни сребърни и златни накити и монети от  вековете.

    В близост до селото се намира Красенската крепост, наречена Калето.  Крепостта е построена най-вероятно през Х век, а понастоящем са запазени стени до 6 м и разкопките и възстановяването продължава и днес.

    В четирите си крайща селото е имало четири параклиса - Свети Илия, Света Петка, Света Богородица, Свети Димитър. Легендите и преданията са, че тези светии са пазели и закриляли селото през вековете. До днес за запазени параклисите Свети Илия и Света Петка и от миналата година започна тяхното възстановяване от добронамерени хора и жители на селото. 

           

             

            В землището на с.Бъта има два микроязовира, подходящи за спортен риболов.

            Съществува минерален извор в месността „Топлика“, чиито води са хванати с тръби и свалени до главния път Пазарджик-Панагюрище в красиво изградена чешма – построена 2004/2005 год.

            Село Бъта пази своите автентични културни традиции. Слави със самодейния си състав, наречен „Игликата”, към читалище „Никола Вапцаров”, известен с представянето на самобитни ритуали, обреди и песни, печелили много награди.

            Един от традиционните бългаски празници, станал като символ за селото е Кукерския разник „Рогача“, празнува се  всяка година на Сирни Заговезни. На този ден на мегдана се изнася рогач /елен/ направен от дървен скелет на четиринго животно с глава и рога на елен, покрит с черга и окичен с много чанове и звънци, носи се  от двама мъже. Има много хора и деца маскирани, които под звуците на звънците играят и гонят злото.

            Друг голям празник в селото е Гергьовден. На този ден се дава курбан от цялото село в църквата „Свети Георги Победоносец”, на мегдана се извиват кръшни хора и се пеят гергьовски песни  от самодейците, а тържествата след обед продължават на стадиона с борби за спечелване на гергьовското агне, силови спортове и футболен мач.

           Съвременното село Бъта е едно чисто, и благоустроено селище с добра инфраструктура. Основното училище „Васил Левски” е една модерна и добре поддържана сграда, с кабинет оборудван с 15 компютъра с интернет, даваща възможност  за добро развитие и обучение на децата.

           Целодневната детска градина „Надежда” е едно приказно кътче за малките бътовчета.

          Селото разполага с добре оборудвана здравна служба и стоматологичен кабинет.

          

                     

          Село Бъта е надарено с изключително красива природа и е богато със своята история, традиции и обичай, което е предпоставка за развитие на селски и еко туризъм.

           

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ  НА С. БЪТА

 

В СПОРТА:

 

·          Георги Иванов Стойковски – първият български  шампион, постигнал през 1966 световен рекорд – 16,14 м разстояние в скачането на троен скок

 

·          Анелия Стоянова Раленкова ЗМС – Художествена гимнастика, спечелила 4 златни медала на световни и европейски първенства.

 

·             Димитър Найденов Димитров – двукратен световен шампион  за майстори, шесткратен Вице-световен шампион, многократен медалист от Европейски първенства и международни турнини.

 

·             Мария Гергинова Оряшкова – двукратно стана спортист № 1 на Панагюрище със световната си шампионска титла в самбото при жените. За спортно постижение през годината тя получи и специална награда от държавата, връчена й от Стефка Костадинова.

 

 

·             Иван Неделев Шопов – заслужил треньор по самбо. Негови възпитаници са : Димитър Димитров, николай Манев, Иван Нетов, Коста Топалов и много други от световно известната школа по самбо в гр.Панагюрище.

 

·             Илия Иванов Царски – автомобилен състезател, печелил много купи от републикански  ралита.

 

МУЗИКА, ПОЕЗИЯ, ПУБЛИЦИСТИКА, РИСУВАНЕ, ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, БИТ И КУЛТУРА

 

·             – Петър Ангелов Кърпаров - Професор д-р Онорис Кауза – основоположник на българската тромпетова школа, преподавател  във ВМА, през своя дългогодишен музикален живот, той е написал и отпечатал множество музикални школи, етюди, пиеси и теоретични трудове по специалността тромпет. Обучил е стотици наши и чужди тромпетисти.

 

·             Ивана Иванова Чалъкова – оперна певица първо в Пловдивската, а след това пее драматично сопрано в Сливенската опера,  изпълнила е стотици роли, в оперния драматичен театър, тя с успех играе и пее във водевилни оперетни музикални представления.

 

·             Христо Николов Чалъков - /БЪТОВСКИЯТ ЕЗОП/ - учител, поет, писател, автор на много стихосбирки, едни от най-пиперливите са „Сентенции... с претенции” и „Сатирични строфи”, които съдържат над 240 мисли, епиграми, памфлети и афоризми. Има написани още много и чакат своето изадаване. Дано се намерят спонсори за да бъдат побликувани.

 

                         

·             Гергина Николова Деянова – театровед и поетеса. Автор е на няколко сценария и две стихосбирки „Златен възел” и „Търся доброто”

 

 

·          Илия Димитров Раленеков – познат е на читателите в региона и страната с книгата си „Сказания за панагюрските строители”, по професия е бригадир на строителна бригада и технически ръководител.

 

·          Иван Луков Проданов – автор на историческия очерк „ Моя роден край” , посветевн на героичното минало на бътовци в борбата за национално освобождение, за по-добър живот и прогрес.

 

·          Парашкева Илиева Атмаджова – събирателка на народното песенно творчество, известна певица на народни и стари градски песни. Тя е събирала и изпълнявала много фолклорни песни по тържества и различни празнични чествания. Има записани много изпълнения в областните стуздия на радио Пловдив.

 

·          Йордан Георгиев Калагларски – бътовският Микеланджело – самоук и самобитен художник, негови рисунки може да се видят навсякъде из селото, където има плоскост – стена, порта, ограда, пейка, автобусно спирка. Изрисувал е цялата подпорна стена на реката с различни картини.Посетена: 6566
 
Събития
 
 
Най-четеното
Свободни работни места
Фирми
Стена на славата - бележити панагюрци
Баня
Търгове и конкурси
Профил на купувача
Местни данъци и такси
Медии
Полезна информация
Хотели
 
Последно обновяване 22.04.2019
© 2006 Община Панагюрище, Създадено от Balkansys